jueves, 22 de enero de 2009

20-G: PRESA DE POSSESSIÓ DE BARACK OBAMA COM A PRESIDENT D’EUA

"El món ha canviat i nosaltres també ho hem de fer"

Deu mil persones han estat a la vora del nou president quan jurava el càrrec, més de dos milions de persones hi eren presents i tot el món sencer estaba pendent de la figura que recolzava la seva mà damunt la bíblia de Lincoln.
Barack Obama ha pres possessió del càrrec de president dels EUA a les dotze hores i cinc minuts, hora local. Ja és oficialment el nou president de la primera potència mundial.
El National Mall s’ha convertit en una explosió de sentiments. El fred que feia no ha fet desdir a molts seguidors que han dipositat l’esperança en el demòcrata d’acompanyar-lo en el seu dia; i han esclatat en llàgrimes després de la promesa de protegir i defensar la Constitució dels Estats Units i la proclamació com a president. La gran majoria d’afroamericans que hi ha assistit han corroborat el fet com a quelcom inèdit en la història del seu país i com a un avenç en la seva societat.
L’anècdota de la jornada s’ha donat mentre feia el jurament, els nervis i l’emoció del moment han fet que Obama es perdés i hagués de repetir una frase. L’incident ha estat un element distensador dins de la rigurositat protocolària.
Abans però Obama i Michelle han assistit a un acte religiós a la capella de Saint Johan i han anat a la Casa Blanca on han compartit un cafè amb el president sortint, George Bush i la seva esposa, a qui Michelle Obama ha fet un regal. Des d’aquí han sortit junts fins al Capitoli, lloc on es duia a terme el jurament de la Constitució i on minuts abans d’Obama ha jurat el càrrec John Biden, com a vicepresident dels Estats Units.
En el discurs que ha fet ja com a president estatunidenc ha apel·lat molt a les emocions i a l’esperança i ha recordat els seus grans mestres, Abraham Lincoln i Martin Luther King, entre altres.
L’eix central del discurs ha estat la crisi financera que traspassa actualment el país i la capacitat d’EUA per sortir-se’n. Obama entra al govern en un moment complicat i els seus seguidors han dipositat molta confiança en ell. El nou president n’és conscient i per aquest motiu ha fet un discurs tocant de peus a terra i posant els punts sobre les i. El jove que ha preparat el discurs, de tan sols vint-i-set anys, fa vuit setmanes que hi treballa. Tot i el to alliçonador que ha usat en certes parts de la xerrada, "la nostra economia està molt debilitada, a conseqüència de l'avarícia i la irresponsabilitat per part d'alguns, però també pel fracàs col·lectiu a l'hora de prendre les decisions difícils i preparar la nació per a una nova era", l’optimisme també s’ha deixat veure entre les seves paraules d’esperança i responsabilitat. Ha apel·lat a la validesa dels ciutadans nord-americans com a poble, “la nostra capacitat continua sent la mateixa. Des d'avui haurem de despertar-nos, arremangar-nos, espavilar-nos i començar a treballar per refer aquest país."
El discurs emès per Obama ha tingut tres puntals claus i distingits. Una primera part interna, on ha parlat del país com a tal; on ha remarcat la creença en ells mateixos, els ciutadans, i en un futur, encara que complicat. Una segona part més internacional, on s’ha recordat que EUA ha de seguir sent el gran país poderós que és però fent força des dels drets civils. I una tercera part en enorgulliment a la seva ètnia i al somni de molts: “No podem fer més que pensar que els vells odis passaran algun dia, que la divisió tribal es dissoldrà i que ara que el món es fa mes proper, la nostra humanitat, la de tots, apareixerà. I els Estats Units han de tenir un paper principal en aquesta nova època de pau." La cita al seu pare i el racisme que va patir a Estats Units on va venir a estudiar ha estat repleta d’emotivitat. Finalment també ha remarcat la seva diferència amb Bush quan ha parlat sobre una possible reconstrucció de l’economia respectant el medi ambient. Obama ha apostat en tot moment pel canvi, com queda palès en la frase que ha pronunciat i que podem considerar a mode de resum: “El món ha canviat i nosaltres també ho hem de fer".
En acabar la cerimònia de la presa de possessió, Obama i la seva esposa han acomiadat a Bush, que ha abandonat el Capitoli amb destí el seu ranxo de Texas.
Després hi ha hagut el tradicional dinar de celebració, una mica accidentat, ja que dos dels convidats s’han desmaiat; i cap a dos quarts de quatre, hora local, ha sortit el sèquit presidencial en direcció a la Casa Blanca, el primer tros del qual Barack i Michelle Obama han fet en limusina i l’últim a peu, saludant a la multitud que els rebia a banda i banda de carrer. El ball presidencial, que la parella ha encetat, ha durat fins ben entrada la nit.

La primera feina que va fer Obama com a president d’EUA va ser firmar el nomenament dels seus ministres i aquest matí, quan encara no feia ni vint-i-quatre hores de la presa de possessió del càrrec, ja ha començat a fer les primeres gestions del seu govern. El president ha suspès els judicis de Guantánamo mentre revisa el futur del centre penitenciari, i ja s’ha reunit amb els seus assessors financers i els funcionaris del Pentàgon.
M.BELLERA.

No hay comentarios: