domingo, 2 de noviembre de 2008

EFECTE BRADLEY

EUA, una societat multi-ètnica particular.

Des d'Europa, i tenint en compte la composició ètnica de la societat nord-americana, es veuria normal que Obama tingués grans possibilitats de guanyar les eleccions.

Però es veu igual des de dins dels Estats Units?

És la societat nord-americana tan racista com perquè primi el color de pell d'un candidat o la seva procedència enfront el seu discurs polític?

És molt fàcil dir que els temps han canviat, que tots hem evolucionat i que la mentalitat és molt més oberta ara que fa uns anys. Però és realment així?
Una de les frases més escoltades en les converses sobre les eleccions que tenen pendent tot el món és: Voleu dir que un candidat negre pot guanyar les eleccions a EUA? Amb aquestes simples paraules es pot veure la imatge que té la resta del món de la societat nord-americana. Per més barreja ètnica que hi hagi, també és vista com una de les societats més classistes del món.
És per aquest motiu que una de les principals pors dels demòcrates rau en l'anomenat Efecte Bradley.
Al 1982, Tom Bradley era un dels candidats que es presentaven per gobernador de California i era ex-alcalde de Los Ángeles. Al llarg de tota la campanya electoral, les enquestes el van donar com a guanyador, però a l'hora de la veritat, el seu oponent li va passar al davant, encara que per poca diferència. El tret diferencial entre els dos candidats i el que va fer decantar la balança era que Tom Bradley era afro-americà, mentre que l'altre era blanc.
Aquest fet es dóna quan un nombre elevat de votants blancs, en les enquestes, decanten el seu vot cap al candidat negre per por a ser tatxats de racistes, però aquests vots indecisos, a l'hora d'anar a les urnes, es decanten per l'altre candidat.

És raonada aquesta por o bé els prejudics racials es veuran reflectits en menor mesura en aquestes eleccions?

Podrem contestar a la pregunta que tot el món es fa: Sí, és possible veure un candidat negre vivint a la Casa Blanca. ?
M. BELLERA.

No hay comentarios: