miércoles, 19 de marzo de 2008

PASIÓN INDIA

"Si al final he escrito una novela ha sido para reflejar mejor el sabor de una época"

Javier Moro va néixer l'any 1955 i és nebot de Dominique Lapierre. Des de molt jove li ha encantat viatjar i ha treballat com a corresponsal freelance de diversos mitjans de premsa, tan del país com estrangers. També ha treballat en l'audiovisual i n'ha fet estudis a EUA. La majoria dels seus llibres tracten problemes socioculturals d'arreu del món o se centren en investigacions curioses de la història. Ha treballat molt la zona oriental, concretament la Índia i el Tibet.

Pasión Índia es el seu darrer llibre, que va ser publicat l'any 2005, després de fer un estudi per desvetllar la veritable història de la princesa espanyola de Kapurthala, una regió al nord de la Índia.

El 28 de gener de 1908, una noia granadina de 17 anys entra en una petita ciutat del nord de la Índia sota l'expectació de tot el poble, sentada damunt d'un immens elefant totalment engalardonat. Tot el poble ha sortit ha retre homenatge a la que serà la seva princesa, una noia de pell blanca com la neu, ben diferent dels rostres que estan acostumats a veure en aquest país. El que per a qualsevol ballarina, com ho va ser Anita Delgado durant la seva adolescència, podria resultar un somni, per a ella es va convertir en realitat. Va tenir una boda plena de luxes inimaginables amb un riquíssim maharajà de la regió de Kapurthala. Aquest és el començament d'una història d'amor i traicions que va durar 18 anys en el context d'una Índia que intentava sostenir tota la ostentació i grandesa que amenaçava cada dia més el seu derrumbament.
Aquesta història ens trasllada a un paisatge impregnat d'excessos; el fabulós món dels maharajàs, amb els seus harens de Les mil i una nits, la passió per les joies, els palaus, les festes, els Rolls Royce i les caceries de tigres. Però també ens deixa veure un final de la història que acaba amb un dels escàndols més grans de la Índia anglesa.


És un llibre que reflexa a la perfecció una societat com era la Índia de principis de segle XX. Un país molt ric i amb llibertats impensables en qualsevol país europeu, però només per a uns quants i tot anava a parar a les mateixes mans; al mateix temps que es pot veure un país totalment regit per la jerarquització social, un règim molt antic, les castes i la gran separació que encara existia entre occident i orient; veure a un índi passejant per París vestit de forma europea era acceptat, però no ho era pas una noia europea casada amb un maharajà i amb vestit hindú.



  • Títol: Pasión India.
  • Autor: Javier Moro.
  • Seix-Barral, Barcelona, 2005.
  • 445 pàgines.

M. Bellera.

No hay comentarios: