jueves, 20 de marzo de 2008

Le MANI FORTI

Víctimes i assassins

La Mani Forti és una obra de teatre del director italià Marco Calvani i que Marc Martínez ha adaptat al català.

Es tracta d'un drama protagonitzat per dos adolescents que es troben immersos en els típics problemes de societat actual: drogues, estètica, relació amb els pares, ... en definitiva, pressió social enfront el seu comportament i la seva imatge. Pressió que acaba per superar-los i explota de la pitjor forma possible.

L'autor de l'obra es va inspirar en uns fets que van commocionar tota Itàlia cinc anys abans de que s'estrenés el drama i sobre els quals tot el país se'n preguntava el perquè sense arribar a cap conclusió possible que hagués pogut portar a cometre tal barbaritat. L'any 2001, dos joves estudiants de Nova Liguria van matar a la mare i al germà petit de la noia a ganivetades. Calvani, com a intent de donar resposta a la opinió pública italiana va crear Le mani forti.

És una obra de respostes i reflexions sobre la juventut, la pressió que rep, els pares, ... Qui és culpable d'aquesta neurosi? Els mateixos adolescents o els pares? Qui són les veritables víctimes?

Personalment, crec que l'obra té un rerefons interessant però que ajunta massa els temes. És a dir, dóna una visió molt fatalista de l'adolescència i el problema és que la generalitza. Al no donar a entendre que es pugui tractar d'una visió parcial de la juventut i, en cap cas, majoritària, pot malinterpretar-se l'enfocament. Per altra banda, aquesta visió tan fatalista i extremista del comportament adolescent em recorda una mica a Réquiem por un sueño, on considero que les "desgràcies" estan massa agrupades, tot passa a la mateixa gent. El voler agrupar tots els possibles problemes causa un efecte de saturació que pot arribar, fins i tot, a cansar.


  • Autor: Marco Calvani.

  • Adaptació: Marc Martínez.

  • Actors: Mercè Martínez i Oriol Vila.

  • Teatre: Club Capitol.

M. Bellera.

No hay comentarios: