miércoles, 2 de abril de 2008

MALA VIDA

Una fotografia amb alta resolució de la crònica negra

Carles Quílez i Lázaro va néixer a Barcelona l'any 1966, actualment és el cap de la secció de Tribunals i Policia de la Cadena SER a Barcelona. Està llicenciat en Ciències de la Informació per la UAB i diplomat en periodisme jurídic per la UAM. A part de la seva feina com a periodista, també és escriptor de llibres com: Atracadores (Cossetània, 2002) i Asalto a la Virreina (Grijalbo, 2004), aquest últim amb la col·laboració d'Andreu Martín. El 2003 fou finalista del premi internacional «Rodolfo Walsh» de la «Semana Negra» de Gijón. És un veterà periodista de la cadena Ser i treballa amb els temes de societat, aquest és el motiu que el porta al tipus d'escriptura que fa, ja que tots els seus llibres són realistes basats en la informació que ell pot obtenir a través del seguiment de les diferents informacions que el rodegen en el seu dia a dia.
Aquest any 2008 ha presentat un nou llibre Mala Vida. Historias de atracadores y asesinos, és un llibre basat en set històries de criminals de carn i ossos que han existit en el nostre país durant els darrers anys. Però el què fa que la obra destaqui, surti de la rutina literària, són els personatges; són personatges reals desmaquillats, tan delinqüents com policies deixen de banda la corassa que els protegeix i desvetllen les seves històries sense pressió burocràtica, sense amenaces, només perquè algú vol escoltar la seva història i ells la volen explicar.

El llibre es va presentar a principis d'any però l'autor ha vingut a la Universitat Autònoma de Barcelona a donar una conferència sobre la seva feina i l'elaboració del llibre, juntament amb l'exfiscal en cap del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, el fiscal José María Mena, a qui li ha tocat viure molt d'aprop el tema i qui li ha ofert sempre facilitats per fer el llibre.
En aquesta conferència, el periodista ha centrat gran part de l'atenció en les múltiples possibilitats de joc que dóna un llibre en comparació amb la notícia estricta. Ell creu que en el periodisme la importància rau en les dades, en el fet noticiós, tot i que no és bo centrar-se només en les fonts oficials. Mentre que al llibre les emocions i els sentiments poden aflorar dels personatges formen una part del contingut.
Quílez està content del seu ofici com a periodista fins al punt que ha dit: "si tornés a néixer, m'agradaria treballar en aquesta cadena i en aquesta secció". Però també ha reconegut que no és la millor època per als periodistes emergents, ja que es vol exercir molt control sobre la informació, sobretot de caràcter social: "no corren buenos tiempos para el rock and roll".
Al vídeo que ha passat durant la conferència s'ha pogut veure la transparència de què parlava sobre a l'hora d'explicar els personatges del llibre les seves vivències, ja que són persones que ha entrevistat per fer-lo i amb les que ha parlat de tu a tu.

El fiscal Mena, que ha fet el pròleg del llibre, no comparteix la opinió tan pessimista del periodisme. Creu que són necessaris i que amb esforç, humilitat i sacrifici es pot arribar a ser un bon periodista. Que, al cap i a la fi, tenen el control de la forma com la informació ha de ser transmessa per a què aquesta arribi al receptor.
Els anys que porta treballant en aquest àmbit li ha fet creure un una possibilitat de reincersió social dels presos. No creu que la presó hagi de convertir-se en un abocador de desfetes humanes, tot i que la reicerció no s'aconsegueixi amb tots els presos. Per a ell la justícia espanyola condemna equitativament els delictes i recalca que és un dels països d'Europa amb la severitat punitiva més alta.
Califica el llibre com relat amb immediatesa i senzillesa d'una realitat tenebrosa, ja que es tracta d'una realitat que conviu entre nosaltres.
És la història sobre els perdedors, ja que el crim, tard o d'hora, passa factura.
Es tracta d'una fotografia d'alta resolució de la crònica negra.



  • Títol: Mala Vida.

  • Autor: Carles Quilez.

  • Any: 2008.

  • Editorial: Aguilar.


M. BELLERA.

No hay comentarios: